Pretraživanje Traži English

Ovdje ćete pronaći sve informacije o poslovnim aktivnostima Viro tvornice šećera.

Za dodatne informacije obratite se:
Ana Smoljo 
tel: +385 1 4500 222
e-mail: press@secerana.hr

Mediji

Održana Glavna skupština dioničara Vira

 Virovitica, 27. prosinca 2012. – Glavna skupština dioničara Viro tvornice šećera nije prihvatila prijedlog Uprave za povlačenjem dionica tvrtke s Uređenog tržišta Zagrebačke burze.

Prijedlog odluke o povlaćenju s Uređenog tržišta Zagrebačke burze dan je kako bi se Viro u potpunosti pripremio za nove uvjete poslovanja koji ovu šećeranu očekuju nakon ulaska Hrvatske u Europsku uniju. Od 1. srpnja 2013. godine hrvatska industrija šećera moći će proizvoditi maksimalno 192.877 tisuća tona šećera, a u europski ce proračun morat uplaćivati 12 eura po toni šećera, odnosno 2,3 milijuna eura godišnje.
 
Uz nižu proizvodnju i dodatne troškove koji nas očekuju u Europskoj uniji, Viro je odlukom Ministarstva poljoprivrede o raspodjeli proizvodne kvote neočekivano izgubio više 10.000 tona kvote godišnje, što će nam u sedmogodišnjem razdoblju uzrokovati gubitak od 380 milijuna kuna“, izjavio je Željko Zadro, predsjednik Uprave Viro tvornice šećera. Ostanak na Zagrebačkoj burzi, s obzirom na stanje tržišta kapitala, za Viro predstavlja značajan direktni i indirektni trošak koji će imati dodatan negativni utjecaj na poslovne rezultate tvrtke. 
 
Glavna skupština prihvatila je i prijedlog o isplati dividende u iznosu od 20,00 kuna po dionici iz zadržane dobiti iz 2011. godine u ukupnom iznosu od 27,7 milijuna kuna. Dividenda će biti isplaćena najkasnije do 26. siječnja 2013. godine.