Pretraživanje Traži English

Ovdje ćete pronaći sve informacije o poslovnim aktivnostima Viro tvornice šećera.

Za dodatne informacije obratite se:
Ana Smoljo 
tel: +385 1 4500 222
e-mail: press@secerana.hr

Mediji

Viro prvi u Hrvatskoj certificirao ISO 50001

Viro tvornica šećera prva je velika tvrtka u Hrvatskoj koja je certificirala ISO 50001 sustav upravljanja energetskom učinkovitošću. Uvođenjem ove norme, Viro se opredijelio za kontinuirano poboljšanje energetskih performansi u skladu s metodologijom ISO 50001, čime će dugoročno utjecati na vlastitu energetsku efikasnost, smanjenje utroška resursa te smanjenje vlastitog utjecaja na klimatske promjene.
 
Certifikaciju je provela certifikacijska kuća SGS Adriatica početkom srpnja 2015., dok je postupak implementiranja novog sustava trajao godinu i pol. Prednosti uvođenja sustava upravljanja energetskom učinkovitošću očituju se u sposobnosti ispunjavanja ciljeva u upravljanju energijom, očuvanju ulaznih materijala i energije, kao i poboljšanju procesa u lancu opskrbe.
 
Nova metodologija koju Viro od sada primjenjuje odnosi se na sustavno praćenje potrošnje energije, definiranje optimalnih radnih parametara proizvodnje, uporabu energetski učinkovitih uređaja i opreme, davanje važnosti energetskom dizajnu prilikom investiranja i projektiranja, definiranje značajnih potrošača energije, ali i educiranje zaposlenika.
 
„ISO 50001 norma je koja dopunjava i poboljšava procese upravljanja koje je Viro već implementirao korištenjem standarda sustava kvalitete, sigurnosti hrane te sustava zaštite okoliša - ISO 9001:2008, FSSC 22000:2010 i ISO 14001:2004. Njenom primjenom ne namjeravamo samo smanjiti naš utjecaj na okoliš, nego i osigurati dugoročnu održivost i konkurentnost našeg poslovanja“,  naglasio je Željko Zadro, predsjednik Uprave Vira.
 
ISO 50001 novi je globalni standard za upravljanje energetskom učinkovitošću namijenjen   uspostavi internih energetskih politika i poboljšanju energetske učinkovitosti putem postavljanja baze za korištenje energije, identificiranju kritičnih područja koja utječu na korištenje energije, periodičnih prognoza korištenja energije te poticanja transparentnosti u planiranju investicija i poboljšanja. Jednako tako, ISO 50001 uzima u obzir potrošnju energije u procesu odlučivanja pri dizajniranju i nabavi opreme, materijala ili usluga.
 
Izuzev spomenutih certifikata, Viro posjeduje certifikate za košer i halal proizvode, a njegovi proizvodi dobitnici su niza priznanja za kvalitetu. Primjerice, ove je godine drugi put zaredom dobio priznanje hrvatskih potrošača Qudal za najvišu razinu kvalitete šećera, dok mu je lani dodijeljena nagrada BestBuy Award za najbolji omjer cijene i kvalitete.